Pokladnica ili krafna je  slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja,popularne fašničke krafne. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna . Krafna je  ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade , a  nako pečenja se ukrašava se šećerom u prahu. 

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šečera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu, da se digne na dvostruku količinu.
Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, žumanca, sol, šečer i naribanu limunovu koricu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto, dok se ne pojave mjehurići . Dobro pokrijte i držite na toplom mjestu, dok se ne digne na dvostruku količinu.
Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i razvaljajte na 1 cm debljine.
Kalupom (može poslužiti?aša) izrežite okrugle oblike, redajte ih nakrpu i pokrijte da se opet dižu, oko 40 min.
Krafne pržite u dosta vrućeg ulja, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na krpi. Ulje ne smije biti prevruce, jer onda brzo tamne. Vadite ih rupicastom kasikom na papirnatu salvetu, da pokupi višak masnoće.Gotove pospite šečerom u prahu.